Expertiză oferită Serviciului Vamal pentru implementarea mecanismului de măsurare a timpului de vămuire conform standardelor internaționale

Conducerea Serviciului Vamal alături de reprezentanții Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (Programul USAID MISRA) și experți acreditați ai Organizației Mondiale a Vămilor, au participat ieri, 03 februarie la închiderea Atelierului de lucru „Mecanismul de măsurare a timpului de vămuire conform standardelor Organizației Mondiale a Vămilor”.

Feb 5, 2023 - 12:04
Urmărește-ne peGoogle news
Expertiză oferită Serviciului Vamal pentru implementarea mecanismului de măsurare a timpului de vămuire conform standardelor internaționale
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Lidia ABABII a exprimat gratitudinea pentru suportul acordat de către Programul USAID MISRA și Organizația Mondială a Vămilor în organizarea acestui Atelier de lucru, în baza căruia va fi elaborat un Plan de acțiuni pentru identificarea mecanismului de măsurare a timpului de vămuire, în contextul aprobării noului Cod Vamal. „Micșorarea timpului de așteptare la frontieră este o prioritate a Serviciului, atât pentru a crește atractivitatea investițională a Republicii Moldova, dar și din solidaritate pentru Ucraina”, a subliniat dna ABABII.

La rândul său, directorul adjunct al Programul USAID MISRA, Radu VRABIE a apreciat interesul sporit al participanților pentru acest Atelier și a menționat că expertiza oferită va contribui la eficientizarea fluxurilor comerciale și fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei, astfel ca Republica Moldova să devină o destinație atractivă pentru investitori. 

”Atelierul de lucru a constituit un exercițiu de analiză și evaluare a proceselor actuale, iar pe baza deficiențelor identificate urmează ca metodologia de măsurare a timpului să fie ajustată în funcție de necesitățile Republicii Moldova. Aș recomanda efectuarea unui studiu de măsurarea a timpului de vămuire la un post vamal de frontieră, conform prevederilor legislației actuale, și ulterior, după aprobarea noului Cod Vamal, pentru a perfecționa mecanismul de măsurare a timpului la vămuire”, a concluzionat expertul acreditat al OMV, dna Kajal Singh.

Pe parcursul desfășurării Atelierului de instruire, participanții s-au familiarizat cu  instrumentele OMV de facilitare a comerțului, au efectuat vizite la posturile vamale interne și la frontieră, au elaborat cartografierea proceselor de vămuire și a chestionarelor, iar la final, pe baza celor studiate au pregătit un proiect de Plan de acțiuni, care va fi propus spre aprobare conducerii Serviciului Vamal.

Totodată, urmare acțiunilor întreprinse participanții Atelierului își propun Instituirea unui grup de lucru și realizarea unui test din punct de vedere a metodologiei TRS cu scopul de a cronometra timpul de vămuire a unui camion selectat.

Amintim că, Atelierul de lucru a fost organizat de Serviciul Vamal, în parteneriat cu Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, cu participarea experților Organizației Mondiale a Vămilor.