Dezvoltarea cooperării între autoritățile grănicerești ale Republicii Moldova și SUA

Dezvoltarea cooperării între autoritățile grănicerești ale Republicii Moldova și SUA a fost discutată în cadrul întrevederii șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, domnului Rosian Vasiloi cu Atașatul Autorității Vamale și de Protecție a Frontierei SUA, domnul David Dolan.

Sep 13, 2023 - 17:13
Urmărește-ne peGoogle news
Dezvoltarea cooperării între autoritățile grănicerești ale Republicii Moldova și SUA
Foto: Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

Vizita delegației SUA reprezintă o continuitate a dialogului din anul 2022 inițiat în cadrul vizitei delegației Republicii Moldova în SUA în vederea consolidării cooperării bilaterale cu agenția de frontieră a Statelor Unite.

În cadrul ședinței, părțile au discutat stadiul actual al cooperării interinstituționale, fiind înalt apreciată asistența experților americani în evaluarea sistemului de securitate a Aeroportului Internațional Chișinău. Recomandările prezentate de către experți  SUA au contribui la elaborarea Planului privind consolidarea sistemului de securitate în aeroport.

De asemenea, părțile au discutat domeniile de interes pentru dezvoltarea cooperării între instituții.
În acest sens o prioritate este dezvoltarea instrumentelor privind schimbul de informație cu privire la factorii de risc și persoanele care prezintă interes sporit pentru autoritățile de aplicare a legii din ambele state.

Adițional părțile au discutat subiectele conexe implementării tehnologiilor moderne pentru controlul la traversarea frontierei de stat, printre care implementarea sistemului de informații în avans despre pasageri și a datelor din registrul cu numele pasagerilor, precum și a datelor biometrice în vederea consolidării capacităților de identificare a persoanelor la traversarea frontierei de stat. Aceste instrumente sunt esențiale în contextul luptei cu criminalitatea transfrontalieră și amenințările teroriste.

Domnul Dolan a reiterat deschiderea Autorității Vamale și de Protecție a Frontierei în acordarea suportului necesare pentru consolidarea capacităților instituționale, subliniind deschiderea privind schimbul de experiență și bune practici în domenii de interes, precum și schimbul de informații în vederea luptei cu elementele criminale.

Șeful Poliției de Frontieră a a mulțumit partenerilor pentru asistență și deschidere, precum și pentru asistența considerabilă acordată după declanșarea războiului din Ucraina, subliniind că provocările de o asemenea amploare care vizează regiunea de est a Europei pot fi depășite doar prin eforturi comune.