Aplicarea cerințelor de biosecuritate în fermele avicole discutate la ANSA

La data de 17.10.2022, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au organizat o masă de discuții pentru avicultorii din Republica Moldova.

Oct 18, 2022 - 09:38
Urmărește-ne peGoogle news
Aplicarea cerințelor de biosecuritate în fermele avicole discutate la ANSA
Foto: ANSA

Discuțiile sau axat pe necesitatea implementării rigorilor de biosecuritate la cel mai înalt nivel pentru a preveni afectarea efectivelor de păsări din ferme de diverse boli înalt contagioase cum ar fi Gripa Aviară, Boala de Newcastle, Salmonella etc.

Deasemenea, sa discutat și creșterea gradului de asigurare a bunăstării găinelor pentru producția de ouă, prin întreținerea acestora în condiții mult mai bune și trecerea cât mai curând posibil la sistemele de întreținere în cuști înbunătățite sau alte sisteme alternative conform standartelor UE.

În final sa concluzionat că în condițile actuale, biosecuritatea corelată cu asigurarea bunăstării păsărilor reprezintă o necesitate esențială pentru orice afacere în domeniul avicol. Protejarea de contaminarea cu microorganisme nedorite este o componentă-cheie a producției comerciale de păsări. Și asta deoarece contactarea, de către efectivul de păsări, a unui organism patogen, purtător de boli infecțioase, ar putea genera consecințe economice grave pentru producători, consumatori și, în cele din urmă, pentru întreaga societate.