Prim-ministra Natalia Gavrilița a discutat cu primarii din raionul Hîncești: „Vă asigur că Guvernul va fi în continuare alături de cetățenii atât din zonele urbane, cât și din cele rurale”

Prioritățile Guvernului în vederea dezvoltării regionale și locale, oportunitățile propuse pentru amalgamarea voluntară a localităților, dar și extinderea finanțării proiectelor de infrastructură și dezvoltare a serviciilor locale au fost discutate, astăzi, în cadrul unei ședințe de lucru a prim-ministrei Natalia Gavrilița cu primarii din raionul Hîncești.

Dec 16, 2022 - 17:01
Urmărește-ne peGoogle news
Prim-ministra Natalia Gavrilița a discutat cu primarii din raionul Hîncești: „Vă asigur că Guvernul va fi în continuare alături de cetățenii atât din zonele urbane, cât și din cele rurale”
Foto: Guvernul Republicii Moldova

Șefa Executivului a apreciat determinarea autorităților publice locale de a implementa proiectele de dezvoltare și a valorifica oportunitățile pe care le oferă Guvernul și partenerii externi. În context, Natalia Gavrilița a menționat că regulamentul programului „Satul European” este în proces de revizuire, astfel încât resursele financiare să poată fi accesate de cât mai multe entități. 

„În acest an, primarii au depus un efort colosal și au făcut lucruri mari în beneficiul locuitorilor, fapt demonstrat și de sondajele de opinie, care reconfirmă autoritatea dumneavoastră în fața cetățenilor. Vreau să vă mulțumesc pentru munca depusă și să vă asigur că Guvernul va fi în continuare alături de cetățenii atât din zonele urbane, cât și din cele rurale”, a menționat prim-ministra.

Prim-ministra a vorbit despre situația social-economică și beneficiile pe care le vor aduce prevederile bugetului și politicii bugetar-fiscale pentru oameni și agenți economici. În special, Natalia Gavrilița a vorbit despre creșterea salarială de 1300 de lei pentru toate categoriile de angajați în sistemul unic de salarizare, majorarea subvențiilor în sectorul educațional și cultural, dar și politicile orientate spre menținerea și crearea a noi locuri de muncă, cum ar fi impozitul 0% pentru venitul nedistribuit al întreprinderilor mici și mijlocii sau rambursarea taxei pe valoare adăugată trecută în cont la prezentarea facturilor electronice.

De asemenea, prim-ministra s-a referit la acțiunile Executivului pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă autoritățile publice locale, cum ar fi radierea din registre a gospodăriilor țărănești, aprobarea Legii privind regimul bazinelor de apă, implementarea inițiativei privind taxa pentru utilizarea drumurilor și eliminarea plafoanelor pentru taxele locale. De asemenea, Natalia Gavrilița a menționat despre majorarea resurselor financiare către APL-uri, prevăzute în Legea Bugetului pentru anul 2023.

În cadrul ședinței, au fost discutate și aspectele privind Strategia de Reformă a Administrației Publice, fiind enumerate beneficiile în urma amalgamării voluntare a localităților. Astfel, Executivul a pregătit un pachet de măsuri, care prevăd alocări financiare suplimentare pentru aceste localități și sporuri pentru funcționarii publici din cadrul primăriilor amalgamate. Prim-ministra a subliniat că dialogul pe subiectele prioritare, dintre autoritățile centrale și locale, va continua, inclusiv pe platforma comisiei paritare, dar și în cadrul ședințelor Executivului în teritoriu, pentru a impulsiona luarea deciziilor și a realiza numeroase inițiative în beneficiul oamenilor.

Reprezentanții autorităților publice locale i-au comunicat șefei Guvernului despre situația actuală și dificultățile în administrarea problemelor locale. Printre cele invocate, primarii au menționat necesitatea soluționării problemei spațiilor și terenurilor neutilizate, contestarea nemotivată a proceselor de achiziții publice, creșterea eficienței ajutorului social, construirea unui drum de ocolire a orașului Hîncești, finalizarea unor proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare, dar și eficientizarea activității spitalului raional. În același timp, primarii s-au arătat interesați de organizarea, la Hîncești, a ședinței Cabinetului de miniștri.