Ședință de lucru a conducerii Serviciului Vamal și a Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova

Conducerea Serviciului Vamal a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), în cadrul căreia au fost discutate soluții de optimizare a condițiilor de traversare prin posturile vamale de frontieră și minimizarea timpilor de așteptare pentru transportatorii de mărfuri.

Feb 16, 2023 - 11:33
Urmărește-ne peGoogle news
Ședință de lucru a conducerii Serviciului Vamal și a Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Nicolae Vutcariov a menționat despre inițiativa Serviciului Vamal de a crea parcări speciale pentru camioane, în apropierea posturilor vamale în zonele Nord, Centru și Sud, cu implementarea rândului electronic. O inițiativă planificată pentru realizarea în timpul apropiat cu suportul partenerilor naționali și celor internaționali, menită într-un final să creeze condiții optime de staționare pentru transportatori, prin prisma asigurării standardelor internaționale.

În aceeași ordine de idei, domnul Vutcariov a completat, că Serviciul Vamal realizează un studiu complex privind fluxul traficului transfrontalier, care va servi drept bază pentru a estima capacitatea necesară a zonelor de așteptare și cheltuielile de construcție a acestora.

La rândul lor, reprezentanții AITA au intervenit cu propuneri și au comunicat despre inițiativa de a oferi suport în acțiunile planificate de către autoritatea vamală din Republica Moldova. Totodată, reprezentanții AITA au expus viziunea transportatorilor de mărfuri, pentru oportunitatea creării și amenajării zonelor de așteptare.  

Demararea Proiectului Pilot ”TIR Digital” a fost subiectul discutat de către părți din perspectiva colaborării. Acest Proiect presupune realizarea schimbului de date între Republica Moldova și Ucraina, pentru a elimina obligativitatea suportului de hârtie, ca bază juridică. Astfel, părțile au punctat importanța implementării Proiectului, care va oferi beneficii substanțiale atât autorităților prezente în frontieră, cât și mediului de afaceri, prin eficientizarea și armonizarea procedurilor, autoritățile vor avea posibilitatea să optimizeze în mod substanțial utilizarea resurselor umane, prin digitalizarea procesului de vămuire. 

În încheiere, părțile și-au reiterat intențiile în vederea dezvoltării dialogului între vamă și business, pentru identificarea soluțiilor optime de minimizare a timpilor de așteptare pentru transportatorii de mărfuri, dar și pentru a stabili noi perspective de colaborare pe subiecte de interes comun.