Autoritățile din Leova și Hâncești au fost informate despre noutățile la legislația electorală

Consiliile raionale Leova și Hâncești au fost gazdele din această săptămână a campaniei de informare „Cunoaște dreptul tău electoral”, desfășurată de CEC pe parcursul lunilor mai-august, în toate unitățile administrative de nivelul doi din țară. Membrii Comisiei, Vasile Postolache și Teodora Vanghelii, au împărtășit cu primarii, secretarii și funcționarii din cadrul administrației publice locale noutățile despre legislația electorală și cea conexă, urmare a intrării în vigoare a noului Cod electoral.

Iul 28, 2023 - 17:12
Urmărește-ne peGoogle news
Autoritățile din Leova și Hâncești au fost informate despre noutățile la legislația electorală
Foto: CEC

La întâlnirea din cadrul Consiliului raional Leova, participanții s-au arătat interesați de regimul juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, precum și alte restricții și limitări prevăzute de normele juridice speciale.

În contextul multiplelor întrebări, membrii CEC au informat funcționarii și aleșii locali din raionul Hâncești despre gestionarea și actualizarea datelor din Registrul de stat al alegătorilor, despre termenele de tipărire a listelor electorale înainte de alegeri.

Alte subiecte abordate în cadrul vizitelor la Leova și Hâncești au ținut de desemnarea în funcția de membru al organelor electorale a persoanelor care au urmat cursuri de instruire în cadrul Centrului de instruire continuă în domeniul electoral și dețin certificate de calificare corespunzătoare, introducerea restricțiilor în partea ce ține de termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare ce nu poate fi mai mic de 3 luni până la data primului tur de scrutin, și altele.

Scopul Campaniei de informare „Cunoaște dreptul tău electoral” țintește spre familiarizarea publicului cu noile prevederi ale legislației electorale și ale cadrului normativ conex. Campania este organizată de Comisia Electorală Centrală în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al poporului American oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.