Parlamentul a găzduit o rundă de discuții referitoare la rezultatele implementării Programului național privind învățarea limbii române

Chișinău, 14 decembrie 2023 – Rezultatele implementării Programului național privind învățarea limbii române în anul 2023 au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru desfășurată pe platforma Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass media.

Dec 14, 2023 - 23:28
Urmărește-ne peGoogle news
Parlamentul a găzduit o rundă de discuții referitoare la rezultatele implementării Programului național privind învățarea limbii române
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

La ședință au participat, alături de deputați, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din țară și ai Asociației Naționale a Trainerilor Europeni din Moldova.

În debutul ședinței, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a menționat că scopul acestor discuții vizează modul în care a fost organizat și a fost desfășurat Programul național privind învățarea limbii române, provocările întâmpinate și procesele ce urmează a fi îmbunătățite. „Din câte cunosc, există încă foarte multe persoane care doresc să participe la programul privind învățarea limbii române și, din punctul acesta de vedere, noi trebuie să întreprindem toate acțiunile care vor asigura eficiența programului”, a menționat președinta Comisiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Participanții la discuții au abordat subiecte referitoare la modul de implementare a Programului național privind învățarea limbii române. Astfel, pe parcursul anului 2023, programul s-a desfășurat în trei zone ale țării: în zona de nord au fost create 61 de grupe de participanți pentru care au fost organizate ore de limba română, în zona centru au fost organizate 22 de grupe, iar în zona de sud a țării au fost organizate alte 105 grupe de participanți. De asemenea, cursuri de predare a limbii române au fost organizate în instituțiile de învățământ din UTA Găgăuzia și din regiunea transnistreană. Numărul total al beneficiarilor programului de învățare a limbii române constituie 6550 de persoane. Potrivit informațiilor prezentate, circa 70% din participanții la program au însușit limba română la nivelul A1, iar circa 30% – la nivelul A2. În context, mai mulți participanți și-au manifestat interesul pentru continuarea studierii limbii române.

Pentru realizarea cursurilor de limbă română pentru alolingvi au fost instruiți peste 200 de formatori, iar în procesul de instruire au fost implicați specialiști din cadrul Universității de Stat din Moldova, Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul și Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

La finalul ședinței, participanții au menționat că vor analiza rezultatele implementării programului și vor formula recomandări privind îmbunătățirea acestuia pentru următoarele etape.

Programul național privind învățarea limbii române a fost aprobat de Guvern și se va desfășura pe parcursul anilor 2023-2025. Acesta este destinat inclusiv adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Cursurile sunt gratuite și sunt organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în mai multe regiuni din țară.