Secretarul de stat Adriana Cazacu a participat la aniversarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Adriana Cazacu a participat la evenimentul de marcare a celor trei ani de la inaugurarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

Apr 20, 2022 - 21:15
Urmărește-ne peGoogle news
Secretarul de stat Adriana Cazacu a participat la aniversarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

În discursul său de felicitare, secretarul de stat a punctat câteva dintre cele mai importante realizări ale Centrului în comun cu Ministerul, subliniind, totodată, importanța promovării tehnologiilor în domeniul educației. 

„În prezent, didactica se reinventează, are loc o schimbare de paradigmă, iar tehnologiile moderne se reintegrează tot mai mult în procesul educațional. În acest sens, spațiile Centrului constituie adevărate laboratoare tehnologice, în cadrul cărora cadrele didactice, studenții, precum și alți formabili, pot experimenta scenarii de predare-învățare-evaluare inovatoare, folosind tehnologii digitale cu impact transformativ. Aceste experiențe constituie pentru toți beneficiarii oportunități de creștere și dezvoltare profesională. E o investiție pe termen lung. Este o platformă națională de promovare a educației și a instrumentelor digitale.” – a menționat Adriana Cazacu.

„Clasa Viitorului” este un proiect de transformare digitală a educației din Republica Moldova implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, USAID, Suedia, Marea Britanie, Fundația Orange, Fundația LED ș.a.

Din 2019, Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” reprezintă un spațiu flexibil și reconfigurabil, amplasat în incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și dotat cu echipamente digitale educaționale, precum ecrane interactive SMART, seturi de robotică, imprimante 3D, laboratoare digitale, senzori, microcircuite, ochelari VR, camere panoramice, dispozitive și sisteme pentru casa inteligentă, etc. Centrul vine să inspire cadrele didactice în aplicarea noilor tehnologii în procesul de instruire al elevilor și își propune anual să instruiască circa 1000 de cadre didactice actuale și viitoare.