Implementarea tehnologiilor digitale în supravegherea epidemiologică și controlul bolilor transmisibile

Procesul de raportare și evidență a cazurilor de boli transmisibile, dar și a evenimentelor de sănătate publică, va fi îmbunătățit datorită unui sistem informațional, instituirea căruia a fost aprobată, astăzi, de Guvern.

Dec 14, 2022 - 18:46
Urmărește-ne peGoogle news
Implementarea tehnologiilor digitale în supravegherea epidemiologică și controlul bolilor transmisibile
Foto: Ministerul Sănătății

Sistemul Informațional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile și Evenimentelor de Sănătate Publică (SI SBTESP) va asigura digitalizarea și automatizarea proceselor de colectare, interpretare și diseminare continuă a datelor cu privire la bolile transmisibile și evenimentele de sănătate publică și astfel va contribui la prevenirea și controlul acestor maladii.

SI SBTESP va dispune de sistem de alertă precoce și răspuns rapid care îi va ajuta pe specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și ai instituțiilor medicale să reacționeze prompt la evenimentele cu impact negativ asupra sănătății publice.

În sistemul unic de gestiune și evidență în domeniul supravegherii epidemiologice de stat al maladiilor transmisibile vor fi stocate inclusiv informații despre rezultatele investigațiilor de laborator, incidența bolilor, prin monitorizarea persoanelor aflate în regim de autoizolare, celor care au fost în contact cu bolnavi și trasabilității cazurilor.

Necesitatea stringentă de creare a unui sistem informațional, care să permită monitorizarea situației epidemiologice și coordonarea eficientă a răspunsului la nivel național, în cazul evenimentelor de sănătate publică, a fost reconfirmată de pandemia de COVID-19.