Echipele de asistență medicală urgentă din țară au primit ambulanțe noi

24 de autosanitare noi, dotate cu echipamentele necesare pentru acordarea asistenței medicale de urgență populației, completează parcul de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Evenimentul de repartizare a ambulanțelor, 17 de tip C și șapte de tip B, a avut loc astăzi.

Ian 11, 2023 - 14:41
Urmărește-ne peGoogle news
Echipele de asistență medicală urgentă din țară au primit ambulanțe noi
Foto: Ministerul Sănătății

Autosanitare de terapie intensivă mobilă (tip C) au primit 13 substații de asistență medicală urgentă: SAMU Bălți, Drochia, Edineț, Ocnița, Soroca, Cahul, Comrat, Ungheni, Strășeni, Hâncești, dar și Centru, Botanica, Râșcani (Chișinău).

Cu ajutorul acestor ambulanțe, de care nu dispuneau anterior substațiile, va fi sporită operativitatea acordării primului ajutor calificat, în cazul urgențelor medico-chirurgicale majore, cele traumatologice, cardiovasculare, respiratorii, neurologice, pediatrice, etc.

Echipamentele pe care le au aceste autosanitare permit echipelor specializate de terapie intensivă mobilă – medicilor și asistenților medicali, să monitorizeze continuu și îngrijească pacienții în stare critică, pe durata transportării lor la instituțiile medicale spitalicești.

Accesul populației la primul ajutor calificat va fi facilitat și de cele șapte ambulanțe noi tip B, pe care le-au primit cinci substații – SAMU Ialoveni, Cimișlia, Cantemir, Glodeni și Centru (Chișinău), dar și două puncte de asistență medicală urgentă (PAMU) Cornești și Zîrnești.

Menționăm că, ambulanțele distribuite astăzi fac parte din lotul de autosanitare, contractate în cadrul unui proiect de modernizare a parcului auto al CNAMUP, finanțat în baza Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.