Un tânăr de 22 de ani a murit după ce a băut o sticla de 1,5 litri de suc acidulat în doar 10 minute
Un tânăr de 22 de ani din China a murit în mod complet neaşteptat, după ce a băut o sticlă de suc acidulat de 1,5 litri în doar zece minute pentru a se răcori într-o zi toridă.
Potrivit medicilor, consumul extrem de rapid de suc acidulat i-a provocat chinezului o acumulare de gaze în corp, lăsându-i ficatul fără oxigen. Şase ore mai târziu, când a început să se simtă rău, bărbatul s-a dus la spital spunându-le medicilor că are mari dureri de burtă şi îşi simte stomacul umflat. Le-a recunoscut cadrelor medicale de la Spitalul Chaoyang din Beijing că a băut în 10 minute o sticlă de 1,5 litri de Cola pentru a se răcori, fiind foarte cald afară. Decizia i-a fost însă fatală, dat fiind faptul că băutura carbogazoasă i-a creat o acumulare de gaze în intestin, iar din cauza presiunii, a spart una dintre principalele vase de sânge ale ficatului.
Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva, la scurt timp fiind pronunţat decesul tânărului. Cazul extrem de ciudat a fost detaliat şi prezentat în clinici şi în cercetări care se bazează pe hepatologie şi gastroenterologie. Testele efectuate de medici asupra acestuia, atunci când a fost evaluat pentru prima dată, au arătat mai multe semne îngrijorătoare. Deşi nu ştia că ar avea probleme de sănătate, cadrele medicale au descoperit că avea o frecvență cardiacă crescută, tensiune arterială scăzută și respira foarte repede.
Computerul tomograf a arătat că are ischemie hepatică din cauza unui obstacol aflat în calea circulației arteriale, care are ca efect un deficit de sânge și glucoză necesare metabolismului celular. Autorul principal al raportului de caz, Qiang He, a declarat că personalul medical a început „imediat” să încerce să elibereze gazele din sistemul digestiv al bărbatului. I s-au administrat medicamente pentru a-și protejarea ficatului și pentru stabilizarea celorlalte funcţii ale corpului. După 12 ore însă, analizele de sânge au arătat că bărbatul are leziuni hepatice grave. Starea sa s-a deteriorat și a murit la 18 ore după tratament.
Un expert britanic pune sub semnul întrebării adevărata cauză a decesului, insistând că este puțin probabil ca cei 1,5 litri de suc acidulat să fie cu adevărat de vină pentru moartea lui. Profesorul Nathan Davies, biochimist la University College London, a declarat pentru MailOnline: „Șansele ca o băutură răcoritoare obişnuită să fie fatală ar fi foarte, foarte puțin probabil, adică, uimitor de puțin probabil”. El a spus că sunt necesare mai multe informații decât cele furnizate în raport pentru a trage orice concluzii ferme cu privire la cauza decesului, relatează Daily Mail. El a speculat că o infecție bacteriană, o cauză cunoscută a acumulării de gaze pe plan intern, ar fi putut fi de vină mai degrabă decât băutura răcoritoare.
Profesorul Davies a explicat că aceste bacterii pot forma acumulări de gaze, provocând probleme similare cu cele pe care le-a experimentat omul înainte de moarte: "De obicei, acest tip de afecțiune este cauzată de existenţa unor bacterii care şi-au făcut loc până la tractul gastrointestinal, în acest caz, în mucoasa intestinului subțire", a adăugat acesta.
Gazul produs în intestine se poate scurge apoi în alte zone conectate ale corpului, cum ar fi vena portă. Profesorul Davies a spus că, deși tânărul a consumat o cantitate foarte mare de lichid acidulat, şansele ca acesta să fie motivul decesului sunt puţin probabile, din punctul lui de vedere.
"Este posibil, dar nu atât de grav, faptul că consumul unei cantități mari de băuturi carbogazoase ar fi putut avea un efect exacerbator. Fără o afecţiune de bază este foarte greu de crezut că s-ar fi putut întâmpla de la aşa ceva", a spus el. Profesorul a subliniat, de asemenea, că gazul din vena portă nu ar explica lipsa de oxigen pe care ficatul omului îl primea. El a explicat că vena portă transportă material din intestin pentru ca ficatul să proceseze, spre deosebire de un alt vas de sânge, artera hepatică, care transportă oxigenul către organ.
"Dacă aveți acolo bacterii care stau la baza acestora sau un alt tip de afecțiune, acestea ar putea produce propriile toxine care ar fi în detrimentul funcției normale a organului", a declarat profesorul.
În schimb, specialistul a spus că potențialele consecințe asupra sănătății produse idn cauza consumului exagerat de lichide acidulate sunt relativ minore şi apar pe termen lung: „Evident că nu este bine pentru dinții tăi, acesta este elementul cheie, cantitățile foarte mari de băuturi răcoritoare pot avea un efect asupra mineralizării osoase. Câteva băuturi răcoritoare pe zi nu au alte consecințe asupra sănătății decât în privinţa cantităţii de zahăr consumate”.
Ca o reasigurare finală pentru cei care adoră sucurile carbogazoase, profesorul Davies a spus că, având în vedere cantitatea de băuturi carbogazoase consumate în întreaga lume, dacă ar putea avea consecințe fatale, ar exista mult mai multe cazuri precum raportul chinez.
Firma producătoare de sucuri a fost contactată de Daily Mail pentru un răspuns, dar nu a făcut niciun comentariu.
Sursa: Observatornews.ro