Valorificarea potențialul de cooperare între Serviciul Vamal și Europol

Perspectivele de cooperare și aprofundare a relațiilor bilaterale cu Europol, au fost discutate în cadrul unei întrevederi a conducerii Serviciului Vamal cu delegația Europol, aflată în vizită la Chișinău.

Apr 19, 2023 - 11:26
Urmărește-ne peGoogle news
Valorificarea potențialul de cooperare între Serviciul Vamal și Europol
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

În cadrul întrevederii, conducerea Serviciului Vamal a exprimat mulțumiri reprezentanților Europol pentru buna cooperare și suportul acordat Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal, pe segmentul operațional și de analiză strategică, și nemijlocit în cazul celor 37 de percheziții în Republica Moldova și în România, în dosarul de contrabandă cu substanțe anabolizante și spălare de bani. Reprezentanții EUROPOL au apreciat faptul că în premieră investigațiile într-un dosar internațional au fost inițiate de către Departamentul antifraudă și conformare al Serviciului Vamal și ulterior au fost desfășurate în colaborare cu autoritățile din Republica Moldova și România.

Părțile au punctat prioritățile de cooperare pe domeniile de interes comun, fiind remarcat că, în contextul situației regionale, întru asigurarea securității transfrontaliere este necesară conjugarea eforturilor pentru contracararea traficul ilicit de mărfuri și arme, precum și a migrației ilegale. 

În aceeași ordine de idei, reprezentanții Europol au accentuat că Republica Moldova este un actor regional important, iar rolul autorității vamale este primordial pentru contracararea fenomenului de contrabandă cu mărfuri prohibite și sporirea gradului de securitate a frontierelor.

Totodată, un subiect al discuției a constituit acordarea suportului operațional pentru investigațiile transnaționale și operaționalizarea schimbului de informații între structurile europene și ale Republicii Moldova

La finele întrevederii,  părțile au convenit asupra consolidării dialogului bilateral și au reiterat necesitatea aprofundării relațiilor de cooperare, inclusiv cu alte instituții cu atribuții similare, ceea ce va asigura atingerea rezultatelor scontate în investigațiile de trafic ilicit transfrontalier.
În semn de recunoștință și apreciere a relațiilor de colaborare, conducerea Serviciului Vamal a conferit reprezentanților Europol Medalia ”Pentru cooperare” a Serviciului Vamal, iar mai mulți ofițeri ai Departamentului antifraudă și conformare au fost menționați cu diplome din partea Europol.

Notă: Europol a devenit agenție oficială a UE la 1 ianuarie 2010, misiunea căreia este de a sprijini statele membre în prevenirea și combaterea tuturor formelor grave de criminalitate internațională și organizată, a criminalității informatice și a terorismului.