MAI a lansat astăzi proiectul transfrontalier dintre Republica Moldova și România „Răspunsul comun eficient în situații de urgență transfrontaliere"

Proiectul este implementat de Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. La evenimentul de lansare au participat ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, șeful IGSU, Alexandru Oprea, comitetul director, echipa de implementare a proiectului, beneficiarii proiectului din serviciile pentru situații de urgență din Republica Moldova și România și conducători ai administrației publice locale din nordul țării.

Iun 8, 2022 - 23:18
Urmărește-ne peGoogle news
MAI a lansat astăzi proiectul transfrontalier dintre Republica Moldova și România „Răspunsul comun eficient în situații de urgență transfrontaliere"
Foto: IGSU

Obiectivul principal al proiectului constă în creșterea siguranței și protecției populației, prin construirea și dotarea cu tehnologii informaționale și comunicații a 2 dispecerate, în mun. Bălți și în mun. Iași, conform standardelor europene.

Dispeceratele, în cazuri de urgențe transfrontaliere, vor coopera, asigurând o comunicare mai eficientă și contribuind atât la dezvoltarea managementului informațional între structuri, cât și la lichidarea consecințelor acestora în mod prompt și eficient.

Dispeceratul din mun. Bălți va deservi 11 raioane din nordul țării, iar cel din România va deservi zona ce ține de municipiului Iași. „Mizăm că acest proiect va crește capabilitatea de apărare și intervenție în situații de urgență și dezastre nu doar atunci când s-au produs, dar și la etapa de prevenire.

Prin acest proiect se consolidează relația vitală între Republica Moldova și România, acum și mai clar conturate și dimensionată între 2 orașe – Iași și Bălți, care se vor interconecta pentru binele, siguranța și securitatea cetățenilor țărilor noastre”, a declarat ministrul afacerilor interne.

Proiectului transfrontalier ,,Răspunsul comun eficient în situații de urgență transfrontaliere” este finanțat din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, fiind estimat la suma de 2.6 milioane euro.

Acțiunile în cadrul programului urmează a fi implementate până în anul 2023. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI detașați în România pentru acordarea suportului sistemului medical în lupta cu COVID 19, au fost doar un început a unei conlucrări vitale pe care le realizează instituțiile din sistemele de securitate a Republicii Moldova și a României.

Coordonarea eficientă a acțiunilor de gestionare a crizei umanitare și economice în contextul războiului în Ucraina, demonstrează cât de importantă este susținerea reciprocă, în condiții de risc, pentru securitatea cetățenilor ambelor țări.