Asigurarea internă a calității, în centrul atenției cadrelor universitare din învățământul superior

Peste 50 de reprezentanți din șapte instituții de învățământ superior din țară au participat astăzi la un seminar de instruire privind asigurarea calității în învățământul superior, organizat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în colaborare cu Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) la sediul Universității de Stat din Moldova (USM).

Iun 21, 2022 - 17:54
Urmărește-ne peGoogle news
Asigurarea internă a calității, în centrul atenției cadrelor universitare din învățământul superior
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Activitatea, la care au fost prezenți secretarul general al MEC Nadejda Velișco, președintele ANACEC Andrei Chiciuc, și rectorul USM Igor Șarov se înscrie în Proiectul Învățământul Superior din Moldova.

Seminarul a avut ca obiectiv creșterea capacității instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova de a dezvolta sisteme de evaluare internă a calității.

Secretarul general al MEC Nadejda Velișco i-a îndemnat pe participanți să fie cât mai activi în cadrul sesiunilor de formare, să-și împărtășească experiența de activitate cu ANACEC, să vină cu recomandări privind îmbunătățirea metodologiei de evaluare externă, ghidurilor de evaluare externă a calității, destinate programelor de studii superioare de licență, master și doctorat, dar și altor documente utilizate.

Contextul european privind asigurarea calității în învățământul superior - standardele și liniile directoare pentru asigurarea calității în spațiul european al învățământului superior, cu accent pe asigurarea internă a calității instituțiilor de învățământ superior, contextul și cadrul normativ național și privind asigurarea calității în învățământul superior, documente de evaluare externă a calității elaborate de ANACEC – metodologia și ghidurile de evaluare externă a programelor de studii superioare de licență/studii integrate și masterat, precum și cadrul instituțional pentru asigurarea internă a calității programelor de studii superioare de licență/studii integrate și masterat au fost principalele subiecte prezentate de Simona Lache, prof. dr., expert în asigurarea calității în învățământul superior.

De asemenea, participanții au primit recomandări cu privire la elaborarea rapoartelor de evaluare internă, iar la final au susținut un test grilă pentru evaluarea cunoștințelor și obținerea „Certificatului de formare”.

De notat că în total peste 200 de reprezentanți din instituțiile de învățământ superior publice și private din Republica Moldova vor fi instruiți, în săptămâna curentă, în cadrul a patru sesiuni de formare privind asigurarea calității în învățământul superior.

Aceștia provin din următoarele grupuri-țintă: conducerea instituțiilor de învățământ superior, cu atribuții în asigurarea calității, decani/ prodecani, directori de departamente, cadre didactice responsabile de programul de studii, reprezentanți ai structurilor academice responsabile cu asigurarea calității, membri ai comisiilor de evaluare și asigurare a calității de la nivelul instituției/ facultății/ programelor de studii, inclusiv studenți, precum și reprezentanți ai structurilor administrative (departamente/ birouri/ servicii) cu atribuții în asigurarea calității.

Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” este finanțat de creditul acordat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare în sumă de 35,7 mln. euro. Acordul de Finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare a fost semnat la 19 mai 2020 și a fost ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 103 din 18 iunie 2020.

Scopul proiectului este îmbunătățirea orientării spre piața muncii a instituțiilor de învățământ superior și îmbunătățirea mecanismelor de asigurare a calității. Acesta va fi implementat pe parcursul a cinci ani, în perioada septembrie 2020 – decembrie 2025.