Republica Moldova a participat la misiunea de evaluare a calității Centrelor Naționale pentru Recunoaștere Academică și Informare (ENIC-NARIC) din Republica Turcia și din Republica Lituania

Republica Moldova, în calitate de membru al rețelelor ENIC-NARIC, reprezentată de un grup de specialiști din domeniul recunoașterii calificărilor din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a participat la misiunea de evaluare a calității Centrelor Naționale pentru Recunoaștere Academică și Informare (ENIC-NARIC) din Republica Turcia (în perioada 9-10 mai) și Republica Lituania (în perioada 15-16 iunie curent).

Iun 21, 2022 - 17:56
Urmărește-ne peGoogle news
Republica Moldova a participat la misiunea de evaluare a calității Centrelor Naționale pentru Recunoaștere Academică și Informare (ENIC-NARIC) din Republica Turcia și din Republica Lituania
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Misiunea de evaluare externă a calității recunoașterii calificărilor s-a desfășurat în cadrul proiectului european „Sistem de asigurare a calității pentru rețelele ENIC-NARIC” (SQUARE), organizat de NUFFIC (Organizația Olandeză pentru Internaționalizarea Educației), ce are drept obiective: eficientizarea procedurilor de recunoaștere a calificărilor în Spațiul European al Învățământului Superior (EHEA), identificarea și implementarea bunelor practici în domeniul recunoașterii și asigurarea încrederii în calitatea recunoașterii calificărilor.

Vizita reprezentanților Republicii Moldova s-a finalizat cu formularea de recomandări, prin punerea în aplicare a criteriilor stabilite prin Convenția de la Lisabona din domeniul recunoașterii (1997), Manualului ERA (ERA-Spațiul European al Recunoașterii), Standardelor de asigurare a calității SQUARE și ESG pentru eficientizarea serviciilor oferite de ENIC–NARIC din Republica Turcia și din Republica Lituania.

Procesul de evaluare externă a Centrelor ENIC-NARIC a fost lansat în anul 2012 și este efectuat cu o periodicitate de 5 ani. Până în prezent au fost evaluate 25 de Centre din 55 de țări membre ale rețelelor ENIC-NARIC, acestea devenind exemple de bune practici în recunoașterea calificărilor și perioadelor de studii.

Unele Centre ENIC-NARIC sunt la a doua sau a treia evaluare. În perioada mai-iunie curent în cadrul proiectului european SQUARE a fost lansată o nouă rundă de evaluare a Centrelor ENIC-NARIC.

Aceasta misiune de evaluare externă a calității Centrelor ENIC-NARIC la care Republica Moldova participă în premieră, este deopotrivă, o oportunitate de a cunoaște bune practici, dar și o responsabilitate majoră, or ambele Centre naționale evaluate au experiență vastă în domeniul recunoașteri calificărilor obținute în diverse regiuni ale lumii, iar colegii din cadrul Centrul ENIC-NARIC Lituania sunt autori de politici, recomandări, standarde în domeniul calității recunoașterii elaborate pentru rețelele ENIC-NARIC la nivel european.

Experiența preluată în cadrul proiectului este una benefică pentru dezvoltarea serviciului de recunoaștere și echivalare în Republica Moldova.

Centrul ENIC din Republica Moldova va fi supus evaluării externe în perioada 29-30 iunie curent. Echipa de evaluatori internaționali a Centrului ENIC-Moldova va fi reprezentată de experți din Regatul Țărilor De Jos (Olanda), Bosnia și Herțegovina. Rezultatele evaluării externe, propunerile și recomandările experților internaționali vor sta la baza elaborării documentelor de politici ulterioare în scopul alinierii la standardele aplicate în Spațiul European al Recunoașterii calificărilor.