Schimb de bune practici privind reglementarea cantității de grăsimi trans în produsele alimentare
Un atelier intersectorial în scopul realizării schimbului de experiență și bune practici privind reglementarea cantității de grăsimi trans în produsele alimentare s-a desfășurat astăzi, 8 decembrie. Evenimentul a fost organizat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în cooperare cu TAIEX, instrumentul de asistență tehnică și schimb de informații al Comisiei Europene.
La atelier au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Organizației Mondiale a Sănătății, agenți economici din industria alimentară, dar și specialiști din Lituania, Letonia, Danemarca, țări care au pus în aplicare măsurile legislative de restricționare a conținutului de acizi grași trans în alimente.
Ministerul Sănătății consideră necesară adoptarea, inclusiv în Republica Moldova, a unor măsuri regulatorii pentru reducerea consumului de grăsimi trans, prin stabilirea cantității admisibile în produsele alimentare comercializate. În acest sens, ministerul a elaborat o Hotărâre de Guvern, care urmează să fie aprobată.
Armonizarea cadrului normativ la rigorile Uniunii Europene va contribui la reducerea, în special a cazurilor de boli cardiovasculare, una dintre principalele cauze de deces în rândul populației țării noastre.
Menționăm că, există multiple dovezi cu privire la efectele negative, asupra sănătății, ale consumului grăsimilor trans, utilizate pe larg în industria alimentară, printre care apariția maladiilor cardiovasculare, diabetului zaharat, cancerului și altor boli cronice.